O colecție de boli asociate
Cancerul este numele dat unei colecții de boli conexe. În toate tipurile de cancer, unele celule ale corpului încep să se împartă fără a se opri și se răspândeau în țesuturile din jur.
Racul poate începe aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se împart pentru a forma celule noi în timp ce corpul are nevoie de ele. Atunci când celulele îmbătrânesc sau devin deteriorate, mor, iar celulele noi le ia locul.

Cu toate acestea, atunci când se dezvoltă cancerul, acest proces ordonat se descompune. Deoarece celulele devin tot mai anormale, celulele vechi sau deteriorate supraviețuiesc atunci când ar trebui să moară și se formează celule noi atunci când nu sunt necesare. Aceste celule suplimentare se pot despărți fără oprire și pot forma creșteri numite tumori.
Multe tipuri de cancer formează tumori solide, care sunt mase de țesuturi. Cancerul sângelui, cum ar fi leucemia, în general nu formează tumori solide.
Tumorile canceroase sunt maligne, ceea ce înseamnă că ele se pot răspândi în țesuturile din apropiere sau pot invada. În plus, pe măsură ce aceste tumori cresc, unele celule canceroase se pot rupe și se pot deplasa în locuri îndepărtate din organism prin sânge sau în sistemul limfatic și formează tumori noi departe de tumoarea inițială.
Spre deosebire de tumorile maligne, tumorile benigne nu se răspândesc sau nu invadează țesuturile din apropiere. Tumorile benigne pot fi uneori destul de mari. Atunci când sunt îndepărtate, acestea nu cresc, în timp ce uneori fac tumori maligne. Spre deosebire de cele mai multe tumori benigne din alte părți ale corpului, tumorile benigne ale creierului pot pune viața în pericol.
Diferențele dintre celulele canceroase și celulele normale
Celulele canceroase diferă de celulele normale în multe feluri, ceea ce le permite să crească în afara controlului și să devină invazive. O diferență importantă este că celulele canceroase sunt mai puțin specializate decât celulele normale. Adică, în timp ce celulele normale se maturează în tipuri de celule foarte distincte cu funcții specifice, celulele canceroase nu. Acesta este motivul pentru care, spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase continuă să se împartă fără oprire.
In plus, celulele canceroase sunt capabile sa ignore semnalele care in mod normal spun celulelor sa se opreasca impartirea sau care incepe un proces cunoscut sub numele de moartea celulara programata sau apoptoza pe care organismul o foloseste pentru a scapa de celulele inutile.
Celulele canceroase pot fi capabile să influențeze celulele normale, moleculele și vasele de sânge care înconjoară și hrănesc o tumoare – o zonă cunoscută sub numele de micromediul. De exemplu, celulele canceroase pot induce celulele normale din apropiere să formeze vase de sânge care furnizează tumori cu oxigen și nutrienți, pe care trebuie să le crească. Aceste vase de sânge elimină, de asemenea, produsele reziduale din tumori.
Celulele canceroase sunt, de asemenea, adesea capabile să se sustragă sistemului imunitar, o rețea de organe, țesuturi și celule specializate care protejează organismul împotriva infecțiilor și a altor condiții. Deși sistemul imunitar îndepărtează în mod normal celulele deteriorate sau anormale din organism, unele celule canceroase sunt capabile să se “ascundă” de sistemul imunitar.
Tumorile pot folosi sistemul imunitar pentru a rămâne în viață și pentru a crește. De exemplu, cu ajutorul anumitor celule ale sistemului imunitar care, în mod normal, împiedică un răspuns imun runaway, celulele canceroase pot păstra de fapt sistemul imunitar de la uciderea celulelor canceroase.
“Drivers” de Cancer
Modificările genetice care contribuie la cancer tind să afecteze trei tipuri principale de gene – proto-oncogene, gene supresoare tumorale și gene de reparare a ADN-ului. Aceste schimbări sunt uneori numite “drivere” ale cancerului.
Proto-oncogenele sunt implicate în creșterea și divizarea normală a celulelor. Cu toate acestea, atunci când aceste gene sunt modificate în anumite moduri sau sunt mai active decât cele normale, ele pot deveni gene care provoacă cancer (sau oncogene), permițând celulelor să crească și să supraviețuiască atunci când nu ar trebui.
Genele supresoare ale tumorii sunt, de asemenea, implicate în controlul creșterii și divizării celulare. Celulele cu anumite modificări ale genelor supresoare tumorale se pot diviza într-un mod necontrolat.
Genele de reparații ale ADN-ului sunt implicate în fixarea ADN-ului deteriorat. Celulele cu mutații în aceste gene au tendința de a dezvolta mutații suplimentare în alte gene. Împreună, aceste mutații pot provoca celulele să devină canceroase.
După cum oamenii de știință au aflat mai multe despre modificările moleculare care duc la cancer, au descoperit că anumite mutații apar frecvent în multe tipuri de cancer. Din acest motiv, cancerele sunt uneori caracterizate de tipurile de modificări genetice despre care se crede că le conduc, nu doar prin locul unde se dezvoltă în organism și cum arată celulele canceroase sub microscop.