Moldamin 1200000 UI, pulbere pentru suspensie injectabilă

 

Ce este Moldamin şi pentru ce se utilizează

Moldamin face parte din grupul de medicamente denumite antibiotice beta lactamice, peniciline sensibile la betalacatamază.

Moldamin acţionează împotriva unor germeni sensibili la penicilină care determină infecţii localizate la nivelul aparatului respirator superior. Este indicat în profilaxia infecţiei streptococice la pacienţi cu reumatism articular acut şi în sifilis.

Nu vi se va administra Moldamin

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la benzatin benzilpenicilină, la alte antibiotice beta lactamice sau la oricare dintre celelalte componente ale Moldamin.

Aveţi grijă deosebită când vi se va administra Moldamin

 • dacă aveţi reacţii alergice la orice medicament;
 • dacă aveţi afecţiuni la nivelul rinichilor sau afecţiuni care determină reţinerea apei în organism:
 • dacă observaţi accelerarea tranzitului intestinal;
 • dacă observaţi apariţia unei noi infecţii.

Moldamin poate determina rezultate fals pozitive ale unor teste de dozare ale zahărului sau proteinelor din urină.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, îşi pot modifica reciproc modul lor de acţiune. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă mai luaţi: tetraciclină, probenecid, acid acetilsalicilic, anticoagulante orale, contraceptive orale.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Moldamin nu are efect asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Moldamin

Moldamin conţine sodiu 0,30 mEq (7 mg)/flacon; adică practic „nu conţine sodiu.

Cum vi se va administra Moldamin

Utilizaţi întotdeauna Moldamin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Moldamin trebuie să vi se administreze de către medicul dumneavoastră sau de către asistenta medicală.

 • Se administrează sub formă de injecţie.
 • Injecţia trebuie administrată intramuscular profund într-un muşchi cu suprafaţă mare.

Doza pe care medicul dumneavoastră v-o administrează depinde de tipul şi severitatea infecţiei. Depinde, de asemenea, de greutatea dumneavoastră corporală. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru. Dozele uzuale sunt următoarele:

Prevenirea infecţiilor streptococice

Copii

In funcţie de vârstă şi greutatea corporală, se indică următoarele doze:

Copii cu vârsta cuprinsă între 2-11 ani şi greutatea corporală < 30 kg: 300000 UI – 600000 UI în doză unică, administrată profund intramuscular.

Adolescenţi cu greutatea corporală > 30 kg: 900000 UI în doză unică, administrată profund intramuscular.

Adulţi

1200000 UI în doză unică, administrată profund intramuscular.

Profilaxia secundară

O doză de 1200000 UI la interval de 3-4 săptămâni sau 600000 UI la interval de 2 săptămâni; se menţine cel puţin 5 ani de la atacul de RAA până la vârsta de 20-25 ani.

Sifilis

Sifilis primar, secundar şi latent (cu durata mai mică de 1 an): o doză unică de 2400000 U.I., prin injectare profundă, intramuscular, din doză, în fiecare fesă.

În cazul gravidelor, cu sifilis primar sau secundar se recomandă o doză de 2400000 UI, doză care se repetă după o săptămână.

Sifilis terţiar sau latent (cu durata mai mare de 1 an): o doză de 2400000 U.I., administrată intramuscular profund, la interval de 7 zile, timp de 3 săptămâni.

În sifilisul primar seropozitiv, secundar florid, latent recent, latent tardiv şi terţiar pentru a preveni o reacţie Jarisch-Herxhimer se face pregătirea prin administrarea unei peniciline cristaline, în doze crescânde. Ulterior, se administrează Moldamin, prin injectare profundă intramuscular.

Sifilis congenital: la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni-2 ani doza recomandată este de 50000­100000 U.I./kg (doza maximă este de 2400000 U.I.).

La copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani-12 ani doza recomandată este de 50000-10000 U.I./kg (doza maximă este de 2400000 U.I.).

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Moldamin

Utilizarea oricărui medicament în doze mai mari decât cele recomandate poate avea consecinţe grave. Pot apărea manifestări neurologice neobişnuite sau convulsii. În acest caz, mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital sau adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Moldamin

Este important să vi se administreze dozele conform schemei de administrare. Adresaţi-vă imediat medicului dacă omiteţi o doză.

Dacă încetaţi să utilizaţi Moldamin

Este important să vi se administreze toate dozele recomandate. întreruperea prea devreme a schemei de administrare poate determina agravarea sau reapariţia bolii.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Moldamin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Tulburări hematologice şi limfatice

 • anemie hemolitică, leucopenie, trombocitopenie.

Tulburări ale sistemului imunitar

 • reacţii alergice, în special la pacienţii care au manifestat anterior alergie la peniciline, sau la cei cu antecedente de alergie, astm sau urticarie. Acestea pot fi: erupţii cutanate (dermatită maculopapulară, dermatită exfoliativă), urticarie, edem laringian, febră, eozinofilie şi anafilaxie, inclusiv şoc şi moarte. În tratamentul sifilisului, poate apărea (similar altor tratamente) reacţie Jarish-Herxheimer. Mai poate apărea limfadenopatie şi febră.

Tulburări psihice

 • nervozitate, confuzie, frică, euforie.

Tulburări ale sistemului nervos

 • neuropatie, tremur, ameţeală, somnolenţă, comă.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

 • hipoxie, oprirea sau îngreunarea respiraţiei.

Tulburări gastro-intestinale

 • greaţă, vărsături, sânge în scaun, necroză intestinală, colită pseudomembranoasă.

Tulburări cardio-vasculare

 • stop cardiac, hipotensiune arterială, tahicardie, palpitaţii, hipertensiune pulmonară, embolie pulmonară, reacţie vaso-vagală, accident vascular cerebral, sincopă.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

 • creşte creatininemia şi valorile serice ale ASAT.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

 • transpiraţie abundentă.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului subcutanat

 • dureri articulare, periostită, exacerbări ale artritei, rabdomioliză.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

 • sânge şi proteine în urină, nefrită interstiţială acută, insuficienţă renală.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului

 • impotenţă, priapism.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

 • a locul injectării pot să apară: durere, inflamaţie, tumefiere, noduli, abces, necroză, edem, hemoragie, celulită, hipersensibilitate, atrofie, vânătăi şi ulcer.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Moldamin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Moldamin după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Moldamin

 • Substanţa activă este benzatin benzilpenicilina. Un flacon cu pulbere conţine benzatin benzilpenicilină 1200000 U.I.
 • Celelalte componente sunt: lecitină, citrat de sodiu.

Cum arată Moldamin şi conţinutul ambalajului

Moldamin se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă.

Un flacon din sticlă incoloră, capacitatea 10 ml, închis cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă i.m.

Cutie cu 50 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 10 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu, conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă i.m.

Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră, capacitate 10 ml, închise cu dop din cauciuc sigilat cu capsă din aluminiu conţinând pulbere pentru suspensie injectabilă i.m.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2010

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Moldamin trebuie administrat prin injectare profundă, într-un muşchi (administrare intramusculară), de către personalul medical calificat..

Conţinutul unui flacon de 1200000 UI trebuie dizolvat în 4 ml apă pentru preparate injectabile, prin agitare.

Nu trebuie injectat într-o venă (administrare intravenoasă) sau în apropierea nervilor. Administrarea subcutanată sau în straturile musculare superficiale nu este recomandată datorită apariţiei durerii şi nodulilor.

La copii, injectările intramusculare se administrează profund, în regiunea fesieră, în cadranul supero- extern, sau pe faţa medio-laterală a coapsei (ultima regiune fiind preferată la sugari şi copii).

Trebuie evitată administrarea intramusculară repetată, pe faţa antero-laterală a coapsei, în special la nou-născuţi şi sugari, datorită riscului de atrofie sau fibroză a muşchiului.

Trebuie întreruptă administrarea în cazul în care apare durere acută, severă la locul injectării. Apariţia durerii şi a nodulilor ca urmare a administrării inadecvate, superficiale, pot fi ameliorate prin aplicarea unei pungi cu gheaţă.

Se injectează numai suspensia proaspăt preparată. Medicamentul reconstituit este destinat unei singure utilizări şi soluţia rămasă neutilizată trebuie aruncată.